Per a què serveix la gestió de color?

La Gestió de Color tracta de mantenir i reproduir el mateix aspecte de color entre diferents processos, dispositius i tecnologies al llarg del flux de treball.

Perquè la gestió de color sigui correcta es requereixen uns perfils de color (ICC) que siguin compatibles en qualsevol dispositiu de color. Una bona gestió de color necessita de tres perfils:

Perfil  del monitor, perfil d'entrada i perfil de sortida.


Perfil del monitor:

Tenir el monitor ben calibrat és fonamental perquè mostri el més fidelment possible la imatge capturada, d’aquesta manera evitarem que les tonalitats de color i la brillantor de les còpies en paper siguin diferents de les imatges que veiem per pantalla.

Hi ha moltes maneres de calibrar i crear el perfil de color del monitor. La més exacta es mitjançant un colorímetre però, hi ha d'altres solucions.

Si el sistema operatiu que utilitzeu és Windows 7 o superior, trobareu dins Panell de Control/Pantalla/Calibrar color, eines que permeten ajustar el monitor amb força exactitud. Si el sistema operatiu es Windows XP podeu descarregar-vos d’internet: "Microsoft Color Control Panel Applet". En cas que sigueu usuari de MAC  trobareu a “preferències del sistema” les eines pròpies per a calibrar-lo.

Pot ser-vos d'ajuda la següent carta de calibració, que us podeu baixar fent clic al damunt.


carta calibración


El perfil d'entrada:

És el perfil que utilitza el dispositiu de captura (càmera, escàner....). El més recomanat és l'Adobe RGB 1998, i en el seu defecte el sRGB 1966, que és el que porten per defecte moltes càmeres. Sempre que sigui possible és preferible utilitzar el primer doncs té una gama de colors més ample.


El perfil de sortida:

És el perfil que utilitzen les printers o impressores per reproduir el color. Cada tipus de paper i màquina té un perfil ICC creat específicament per reproduir amb la màxima fidelitat el color, lluentor i contrast dels arxius. Aquest perfil s'aplica al moment de fer la còpia. Es pot demanar al laboratori aquest perfil per utilitzar-lo com a proves en pantalla de Photoshop, però mai s'ha d'incrustar a l'arxiu en lloc del que porta. Si esteu interessats a tenir els nostres perfils de color, ens els podeu demanar i us els proporcionarem.

background